Amikor a családi fotózás szóba kerül

Családi fotózás Mór

 

Családi fotózás szabadtéren Mór közelében

Az alapok, ha családi fotózásra kerül sor

Nagyon sok kérdés felmerül az ügyfeleim részéről a családi fotózásokkal kapcsolatban. Lehet-e otthon, muszáj műteremben lenni, milyen ruhát vegyenek, ki sminkeli a hölgyeket, és még sok-sok egyéb kérdőjel. A legfontosabb szerintem egy családi fotózás során, hogy a részvevők a lehető legjobban érezzék magukat. A beállított képeknél mindig hangulatosabbak a spontán pillanatok, a gyerekek különösen könnyen vehetők rá egy kis játékra. A helyszín igazából mindegy. A hangulata mindegyik területnek más és más, egy stúdió egészen mást fog eredményezni, mint egy ligetben vagy parkban történő fotózás. Technikailag a fotósnak kell készülni mindig arra, hogy a megfelelő eszközök a rendelkezésre álljanak a legszebb képek alkotásához. A ruha már kicsit jobban körbejárandó kérdés, hiszen attól is függ, hogy mennyi időnk van. Az időjárás befolyásolja a kinti fotózásokat, de télen ugyanúgy lehet a szabadban képeket készíteni mint nyáron. Életkortól is függ, az ajánlott viselet, ugyanakkor a legfontosabb, hogy minél kényelmesebb legyen. Lehetőleg ne először legyen rajtunk életünkben az a ruha, hiszen ki tudja mennyire lesz kényelmes, esetleg még nem is úgy áll, ahogy szeretnénk látni. Otthon egy ruhapróba sokat segít, illetve a lánykák – tapasztalataim szerint – nagyon jól kaphatóak a ruha próbára és válogatásra. Amikor több óránk is van, főleg műtermi körülmények között, akkor érdemes több szettet is választani a fotózáshoz, hiszen változatos lesz a sorozat ami készül. Alapvetően a legjobb ha egyszínű vagy nagyon apró mintás ruhát választunk. A csíkos illetve kockás ruhák néha okozhatnak képi megjelenítésbeli furcsaságokat, így ezeket kevésbé szoktam ajánlani, de egyáltalán nem kizárt a viseletük. 🙂

Családi fotózás során ki biztosítja a fodrászt és sminkest?

Fodrászt sminkest mindig meg kell beszélni, de két szokás alakult ki a fotózások során. Az első, hogy már kisminkelve érkeznek a fotózásra, míg a másik esetben a fotózás helyszínén történnek meg az előkészületek ezen lépései. Azt tudni kell, hogy a sminkes és fodrász díja alapesetben nincs benne a fotós munkadíjában, kivételt képez ha ez konkrét megállapodás szerint összevontan kerül kiegyenlítésre. Újra visszatérek oda, hogy az időtartam és a helyszín sok mindent meghatároz. Egy szabadtéri, könnyed laza hangulatú nyári fényképezéshez egy szolidabb házi smink is tökéletes lehet. A műtermi több órás alkotások során előfordulhat, hogy szükség van a sminkesre egy korrekcióhoz. A ruha váltás, esetleg másik frizura szintén megkívánhatja egy új smink elkészítését.

Szabadtéri fotózás a terv, de rossz az idő.

Minden esetben érdemes “B” tervvel is készülni arra az esetre, ha nagyon váratlanul alakulna úgy az időjárás, hogy a szabadtéri fotózások nem megoldhatóak. Előre érdemes kinézni azokat a helyszíneket amelyek szóba jöhetnek menekülő útvonal gyanánt. Arra a félre érdemes támaszkodni akinek nagyobb a helyismerete az adott településen, azonban az okostelefonok világában már gyorsan lehet megoldást találni. Minden eddig érintett témára igaz, de itt talán a leginkább fontos, hogy legyen egy előzetes megbeszélt terv. Nem kell nagy – minden részletre kidolgozott és leírt papírhalmazzal készülni, de jól jön egy irány amely a fő kérdéseket megválaszolja. Minden fotózás előtt szoktam javasolni egy megbeszélést – akár telefonon, de meg inkább személyesen – amely során ezeket a kérdéseket át lehet beszélni, és felkészülni a lehető legjobb eredmény érdekében.

Az eddig megvalósult fotózásaim ezen az oldalon megtekinthetőek.

A fotózásokkal, és egyéb szolgáltatásokkal, termékekkel kapcsolatban árak ezen az oldalon találhatóak.

Bármilyen kérdésben tudok segíteni, itt lehet kapcsolatba lépni velem.

Egyéb témájú képeket megtalálnak tőlem ezen az oldalon.

Tagged