Ingatlanfotózás: tippek és javaslatok

Ingatlanfotózás: tippek és javaslatok

Az első ingatlanfotózás felkéréseim egyike, egy hotel fényképezése volt, marketing célú felhasználásra. Nagy szerencsém volt, mert a szálloda marketing vezetője pontosan tudta mit szeretne, így nagyon jól tudtuk egyeztetni a lehetőségeket. A későbbiekben nagyon jól tudtam építkezni azokból a tapasztalatokból. Ingatlant fotózni legtöbbször két okból szoktak, kiadni/eladni egy lakást vagy egyéb helyiséget. A másik cél a reklámozás, egy vendéglátó helyiség, hotel, panzió, étterem anyagának az elkészítése. Mivel két külön területről van szó, így külön írok mindkettőről. 

Hotel, panzió, étterem, stb. fotózása

Szállodafotózás_8

Egy hotel, panzió vagy étterem fotózása – szinte már szokás szerint, minden témánál – egy személyes megbeszéléssel és egyeztetéssel kezdődik. Különösen fontos a marketing csatorna és az adott intézmény addigi arculatának egyeztetése. Megbeszéljük, hogy mi is lesz a képek célja. A szobákat szeretnék megmutatni, egy hangulatot akar közvetíteni a képpel, vagy szórólapon egy alsó sarokban, mint kiegészítő tartalom lesz jelen. A fotózás napjára célszerű úgy elkészíteni a szobákat és egyéb helyiségeket, hogy a lehető legesztétikusabb legyen. Minden tiszta, szépen elrendezett, egy kis virág, egy tányéron néhány gyümölcs kifejezetten dekoratív. Számolni kell azzal, hogy lehetőleg ne a szezon közepére tervezzünk fotózás időpontot, mivel akkor a legnehezebb mindenkinek kényelmesen dolgoznia. A szálloda személyzete folyamatosan pörög a vendégek körül, a fotósnak pedig nyugodtan kell tudnia dolgozni. Volt olyan ajánlatkérésem, amikor a teljes – 6 apartmanos – panzió fotózására 2 órát sem akart rászánni a tulajdonos. Ilyen esetekben sajnos nem tudom elfogadni a felkérést, mivel ennyi idő alatt néhány szobát lehet tisztességesen lefényképezni. A legkényesebb kérdés mindig az ár/érték pontos megfogalmazása. Sajnos nem egyszer fordul elő, hogy a megbeszélt és szerződésben rögzített vállaláson túl szeretnének további lehetőségeket kicsikarni a megrendelők. Természetesen ezt a munkadíj változtatása nélkül képzelik el. Mint máshol is az ingatlan fotózás esetén is illik tartani magunkat a vállalt feltételekhez, vagy újra tárgyalni az egész üzletet. A technikai részleteket a lakás fotózásnál leírom részletesebben.

Lakásfotózás: fotós, vagy ingatlanközvetítő?

Panziófotózás_7

Egy lakás fotózása két esetben szokott felmerülni: eladás vagy kiadás miatt. Bármelyik is a cél, néhány javaslatot megfogadva bárki ugrásszerűen javítani tudja az esélyeit a piacon. Kezdjük itt is az alapokkal, tehát az éppen fotózandó helyiséget tegyük rendbe és legyen tiszta a terítő, vagy a függöny. Érdemes átgondolni, hogy egyáltalán melyik szobát érdemes megmutatni már a hirdetés során. Egy különálló WC egyáltalán nem olyan esztétikai látvány, amelyet örömmel nézegetnek az emberek, így ezt szerintem el lehet hagyni a listáról. Mivel minél nagyobb teret szeretnénk megmutatni egy szobából, így a legjobb megoldás egy nagylátószögű objektív használata. Bármennyire jó kamerák kerülnek a mostani okos telefonokba, jelen pillanatban még nem tudnak olyan minőségben nagylátószögű képet alkotni, mint az erre a célra kialakított objektívek. A következő lépés, hogy mennyire éles egy fotó és mennyire tiszta – zajmentes. Ahhoz, hogy a legszebb képet létrehozzuk, állványra kell tennünk a fényképezőgépet és úgy exponálni. Érdemes kb. mellkas magasságban elhelyezni a kamerát, mivel az a magasság ad egy kellemes perspektívát. Belső terek fotózásakor általános alapszabály, hogy a függőleges élekhez igazítjuk a képet. Azoknak kell valóban függőlegesnek lenniük, és egymással párhuzamosnak. Ezt nagyon egyszerű elérni, a fényképezőgépet be kell állítani a fal síkjával párhuzamosan, és így el lehet kerülni a perspektíva torzítást. 

Miért írtam a címsorba, hogy fotós vagy ingatlanközvetítő? Mert általában szeretjük a legolcsóbban elérni a legjobb lehetőséget árban, vagy bérleti díjban. Azt azonban érdemes végiggondolni, hogy a piacon mennyi az ingatlan, és a vevők az első szűrést az interneten – ezen belül a fotók alapján végzik el. Ezzel együtt azonban a legjobb megoldás, ha nem VAGY, hanem ÉS a jó válasz a kérdésre. Minél szebbek a fotók, annál könnyebb dolga van az ingatlanközvetítőnek is, hogy a vevőt megtalálja az adott lakáshoz. Amennyiben befektetésként tekintünk egy fotózásra, és az ingatlanközvetítő megbízására, akkor kiderül, hogy jól döntöttünk mindkettővel.

Az eddig megvalósult fotózásaim ezen az oldalon megtekinthetőek.

A fotózásokkal, és egyéb szolgáltatásokkal, termékekkel kapcsolatban árak ezen az oldalon találhatóak.

Bármilyen kérdésben tudok segíteni, itt lehet kapcsolatba lépni velem.

Egyéb témájú képeket megtalálnak tőlem ezen az oldalon.